Strona WWW

 

JADŁOSPIS


Data

Posiłek

Potrawy

Alergeny

28.09.2020

poniedziałek

ŚNIADANIE

Chleb mieszany(50g) z masłem82%tł.(5g), pasztecikiem francuskim(50g), szczypiorek(20g), herbata z cytryną(200ml), cukier(5g)

Dieta: chleb mieszany z margaryną, pasztecik francuski, szczypiorek, herbata z cytryną

1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Jogurt naturalny(100g), owoc

Dieta: herbata ziołowa, owoc

7

OBIAD

Ogórkowa(250g-1,9,10,7), spaghetti, kompot owocowy(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7 warzywo na przegryzkę

Dieta: ogórkowa nie zabielana, spaghetti, kompot

 

 

 

 

 

29.09.2020

wtorek

ŚNIADANIE

Chleb mieszany(50g) z masłem82%tł.(5g), polędwicą(50g), pomidor malinowy(20g), kawa zbożowa(200ml), cukier(5g)

Dieta: chleb mieszany z margaryną, polędwicą, pomidor malinowy, herbata z cytryną

1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Lemoniada z pomarańczą i limonką(200ml), babka piaskowa

Dieta: lemoniada i babeczka

 

OBIAD

Ryżowa(250g-1,9,10), ziemniaki(150g), kotlet mielony, marchewka zasmażana(100g), kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7,3

Dieta: ryżowa, ziemniaki, kotlet mielony, marchewka z wody, kompot

 

 

 

 

 

30.09.2020

    środa

ŚNIADANIE

Bułka grahamka(25g) z masłem82%tł., zupa mleczna – płatki kukurydziane i kółeczka miodowe(250), cukier(5g) owoc na przegryzkę

Dieta: bułka z margaryną, dżemem wiśniowym niskosłodzonym gładkim, herbata z cytryną

1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Jogurt owocowy(150g)

Dieta: deserek sojowy(150g)

7

OBIAD

Śląska z zacierką i koperkiem(250g-1,9,10), ziemniaki(150g), ryba w cieście, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7,3,4

Dieta: śląska, ziemniaki, ryba / mięso drobiowe z pieca, surówka z kapusty kiszonej kompot

 

 

 

 

 

01.10.2020

czwartek

ŚNIADANIE

Chleb mieszany(50g) z masłem82%tł.(5g), kiełbaska na gorąco(50g), papryka czerwona, herbata z cytryną(200ml), cukier(5g)

Dieta: chleb z margaryna, kiełbaska na gorąco, papryka czerwona, herbata z cytryną

 1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Świeży jednodniowy sok 100%(250ml)

 

OBIAD

Żurek z biała kiełbasą i jajkiem(250g-1,9,10,7), makaron świderki z twarogiem i sosem waniliowym, kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7 warzywo na przegryzkę

Dieta: żurek  nie zabielany, makaron świderki z musem truskawkowym, kompot

 

02.10.2020

   piątek

ŚNIADANIE

Rogal(50g) z masłem82%tł.(5g), miodem(50g), mleko(200g), cukier(5g)  warzywo na przegryzkę

Dieta: rogal z miodem, herbata z cytryną warzywo na przegryzkę

1,7,9,10

II  ŚNIADANIE

Owoc

 

OBIAD

Pomidorowa(250g-1,9,10,7), kasza jęczmienna(35g), gulasz wołowy, surówka z buraczków(100g), kompot owocowy(200ml), cukier(5g)  1,9,10,7

Dieta: pomidorowa nie zabielana, kasza jęczmienna, gulasz wołowy, surówka z buraczków, kompot

 

 

 



 
   

 



 

  UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia przegotowaną wodę .    

                         Do zup oraz dań drugich zawsze dodawana natka pietruszki oraz koperek.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy

 

Opis produktów  występujących w jadłospisach realizowanych 

Przedszkolu Miejskim nr1 ”Perełki Bałtyku” w Świnoujściu.

 

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY 
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności. 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 – mięczaki

 

 Wszystkie przyprawy: (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, kurkuma, lubczyk, pieprz, czosnek granulowany)  używane w przedszkolu mogą zawierać następujące alergeny: gorczyca, seler, soję, dwutlenek siarki,  produktów wytworzonych z mleka i zbóż.