Strona WWW

 

JADŁOSPIS

 

 

 

04.03.2019.

poniedziałek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), pasztetem(50g), papryka świeża mix żółta i czerwona), kawa zbożowa na mleku 2% tł.(200ml), cukier(5g)

Dieta: pieczywo mieszane z margaryną, pasztetem, papryka mix, herbata, cukier

 1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Sok jabłkowy 100%(150ml)

Dieta: sok jabłkowy 100%

 

 

OBIAD

Kalafiorowa(250g-1,9,7,10), makaron świderki(40g-przed ugotowaniem), klops gotowany w sosie pomidorowym (110g-1,9,10,3), ogórek konserwowy, kompot(200ml), cukier(5g)

Dieta: kalafiorowa nie zabielana, klops gotowany bez jaj w sosie pomidorowym, ogórek konserwowy,  kompot, cukier

 

 

 

 

 

05.03.2019

wtorek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), pastą z jaj i łososia, szczypior, kakao na mleku 2% tł., cukier(5g)

Dieta: pieczywo mieszane z masłem, dżemem niskosłodzonym, herbata, cukier

 1,7,9,10,3,4

II ŚNIADANIE

Owoc, jogurt naturalny(100g)

Dieta: owoc, soczek multiwitamina100%

7

OBIAD

Ziemniaczana(250g-1,9,10), ryż paraboliczny(40g-przed ugotowaniem), kurczak po chińsku z warzywami(110g, 1,9,10), kompot(200ml), cukier(5g)

Dieta: ziemniaczana, kurczak po chińsku z warzywami, kompot, cukier

 

 

 

 

 

06.03.2019

    środa

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), polędwicą(50g), ogórkiem świeżym, herbata z cytryną(200ml),  cukier(5g)

Dieta: pieczywo mieszane z margaryną, polędwicą, ogórkiem świeżym, herbata z cytryną, cukier

 1,9,10,7

II ŚNIADANIE

Jogurt owocowy(150g)

Dieta: owoc

7

OBIAD

Barszcz czerwony(250g-1,9,10,7), kopytka z kapustą zasmażaną(160-180g-1,9,10,3), kompot(200ml), cukier(5g), marchewka słupki

Dieta: barszcz czerwony nie zabielany, makaron z kapustą zasmażaną, kompot

 

 

 

 

 

07.03.2019

czwartek

ŚNIADANIE

Bułka(50g) z masłem82%tł.(5g), zupa mleczna na mleku 2%, cukier(5g)

Dieta: bułka z margaryną, miodem, herbata

 1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Owoc

Dieta: owoc

 

OBIAD

Ryżowa(250g-1,9,10), ziemniaki(150g), filet drobiowy panierowany(80g - 1,9,10,7,3,6), mizeria z jogurtem greckim(100g), kompot(200ml), cukier(5g)

Dieta: ryżowa, filet drobiowy z pieca, ogórek zielony w słupkach, kompot, cukier

 

08.03.2019

   piątek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), szynką(50g), pomidorem malinowym, herbata z cytryną(200ml), cukier(5g)

Dieta: pieczywo mieszane z margaryną, szynką, pomidorem malinowym, herbata z cytryną, cukier

 1,7,9,10

II  ŚNIADANIE

Owoc

Dieta: owoc

 

OBIAD

Ogórkowa(250g-1,9,10,7), ziemniaki(150g), polędwiczki wieprzowe w sosie, fasolka szparagowa żółta z masłem 82%tł. i bułką tartą,  kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7

Dieta: ogórkowa nie zabielana, polędwiczki wieprzowe w sosie, fasolka szparagowa żółta z wody, kompot, cukier

 


     
     
       
     

 

  UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia przegotowaną wodę .    

 

Opis produktów  występujących w jadłospisach realizowanych 

Przedszkolu Miejskim nr1 ”Perełki Bałtyku” w Świnoujściu.

 

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY 
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności. 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 – mięczaki

 

 Wszystkie przyprawy: (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, kurkuma, lubczyk, pieprz, czosnek granulowany)  używane w przedszkolu mogą zawierać następujące alergeny: gorczyca, seler, soję, dwutlenek siarki,  produktów wytworzonych z mleka i zbóż.