Strona WWW

 

JADŁOSPIS

Data

Posiłek

Potrawy

Alergeny

03.12.2018.

poniedziałek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(10g),polędwicą(50g), ogórkiem, kawa na mleku2%tł.(200ml)

 1,7,6,9

II ŚNIADANIE

Jogurt owocowy(150g)

 7

 

OBIAD

Fasolowa(250g), makaron(45g), parówka po szwedzku, kompot(200ml), cukier(10g), kalarepka cząstki

1,9,10

 

 

 

 

04.12.2018

wtorek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł., kiełbaski bawarskie na gorąco(50g), papryką, herbata z cytryną(200g), cukier(10g)

 1,7,6,9

II ŚNIADANIE

Sok naturalny(200ml) – aronia z jabłkiem, drożdżówka z twarogiem

7

OBIAD

Barszcz ukraiński(250g), ziemniaki(200g), kotlet mielony(80g), surówka z kapusty kiszonej(100g), kompot(200ml), cukier(10g)

1,7,9,10

 

 

 

 

05.12.2018

    środa

ŚNIADANIE

Bułka(50g) z masłem82%tł.(10g), zupa mleczna - owsianka, cukier(10g)

1,7,10

II ŚNIADANIE

Owoc

 

OBIAD

Krupnik(250g), ziemniaki(200g), gulasz z szynki, surówka z ogórka konserwowego z marchewką i cebulką(100g), kompot(200ml), cukier(10g)

 1,9,7

 

 

 

 

06.12.2018

czwartek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem 82%tł(10g), szynką(50g), pomidorem malinowym, herbata z cytryną(200ml), cukier(10g)

1,6,9,7

II ŚNIADANIE

Koktajl jagodowo – jogurtowy(150ml)

7

OBIAD

Grochowa(250g), makaron kokardka z twarogiem, kompot(200g), cukier(10g), marchewka słupki             

1,6,9,10,7

07.12.2018

   piątek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem 82%tł.(10g), pastą z łososia i jaj(50g), szczypior, kakao na mleku2%tł.(200g), cukier(10g)

1,7,6

II  ŚNIADANIE

Owoc

 

OBIAD

Pomidorowa(250g), ziemniaki(200g), pierś drobiowa w sosie śmietankowym(100g), ogórek świeży z koperkiem(100g), kompot(200ml), cukier(10g)

1,7,9,10

 
       
 
     
       
     

 

  UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia przegotowaną wodę .    

 

Opis produktów  występujących w jadłospisach realizowanych 

Przedszkolu Miejskim nr1 ”Perełki Bałtyku” w Świnoujściu.

 

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY 
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności. 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 – mięczaki

 

 Wszystkie przyprawy: (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, kurkuma, lubczyk, pieprz, czosnek granulowany)  używane w przedszkolu mogą zawierać następujące alergeny: gorczyca, seler, soję, dwutlenek siarki,  produktów wytworzonych z mleka i zbóż.