Strona WWW

 

JADŁOSPIS


Poniedziałek  19.02.2018

I śniadanie: chleb z masłem, wędliną, ogórkiem świeżym, herbata z cytryną(masło, gluten)

II śniadanie: owoc

Zupa: kapuśniak ze św. kapusty( gluten, seler)

II danie: ryż, kurczak po chińsku, kompot(gluten)

 

Wtorek 20.02.2018

I śniadanie: chleb z masłem, twarogiem, rzodkiewką, szczypiorem, kakao(gluten, masło, kakao, twaróg, mleko)

II śniadanie: sok, drożdżówka(gluten, jaja)

Zupa : z brokuł( seler, śmietana)

II danie: ziemniaki, filet panierowany, mizeria, kompot ( gluten, jaja, śmietana)

 

Środa 21.02.2018

I śniadanie: chleb z masłem, wędliną, papryką, herbata z cytryną (gluten, masło)

II śniadanie: owoc

Zupa:  barszcz ukraiński( seler, śmietana)

II danie: pierogi leniwe z masłem, bułka i cukrem , kompot ( gluten, masła, twaróg)

 

Czwartek 22.02.2018

I śniadanie: bulka  z masłem, zupa mleczna (gluten, masło, mleko)

II śniadanie:  owoc

Zupa:  krupnik na kaszy jaglanej( seler, gluten)

II danie: ziemniaki, filet rybny w cieście, surówka z kiszonej kapusty,  kompot ( gluten, jaja, ryba)

 

Piątek  23.02.2018

I śniadanie: chleb z masłem, wędliną, sałatą, herbata z cytryną (masło, gluten)

II śniadanie: jogurt owocowy(jogurt)

Zupa: jarzynowa  (seler, śmietana)

II danie: makaron zapiekany z kiełbasą i serem żółtym,  kompot

( gluten, jaja, ser żółty)

 

 

ALERGENY W ŻYWIENIU

W ZWIĄZKU Z OBOWIĄZKIEM STOSOWANIA PRZEZ PRZEDSZKOLE, OD DNIA 13.12.2014 R. ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011, KTÓRE MÓWI O OBOWIĄZKU PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT OBECNYCH W SERWOWANEJ ŻYWNOŚCI SKŁADNIKÓW LUB INNYCH SUBSTANCJI MOGĄCYCH POWODOWAĆ ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI, ZAMIESZCZAMY DO OGÓLNEGO ZAPOZNANIA SIĘ WYCIĄG Z W/W ROZPORZĄDZENIA

 

 SUBSTANCJE  I  PRODUKTY  POWODUJĄCE  ALERGIE LUB  REAKCJE  NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,

 z wyjątkiem:  

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę1;

b) maltodekstryn na bazie pszenicy;

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne,

z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne,

z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego1;

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306) naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;        

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),

z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie,  pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queens-land, a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.