Strona WWW

 

JADŁOSPIS

 

 

 

Data

Posiłek

Potrawy

Alergeny

13.05.2019.

poniedziałek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), pastą z kiełbasy(50g), szczypior, herbata z cytryną(200ml), cukier(5g)

Dieta: pieczywo mieszane z margaryną, kiełbasą, szczypior, herbata z cytryną, cukier

1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Owoc

Dieta: owoc

 

 

OBIAD

Rosół z makaronem(250g – 1,9,10), ziemniaki(150g), pieczony kurczak, mizeria z jogurtem greckim(100g), kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7

Dieta: rosół z makaronem, ziemniaki, pieczony kurczak, ogórek świeży, kompot, cukier

 

 

 

 

 

14.05.2019

wtorek

ŚNIADANIE

Bułka(50g) z masłem82%tł.(5g), płatki kukurydziane na mleku 2%tł., cukier(5g)

Dieta: bułka z margaryną, dżemem niskosłodzonym, herbata, cukier

 1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Sok100% - jabłkowy

Dieta: sok100% - jabłkowy

 

OBIAD

Żurek(250g – 1,9,10), makaron świderki(45g – przed ugotowaniem), klops w sosie pomidorowym, marchewka mini na parze z kalafiorem i brokułem(100g), kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,3

Dieta: żurek nie zabielany, makaron świderki, klops bez jaj w sosie pomidorowym, marchewka mini na parze z brokułem i kalafiorem, kompot, cukier

 

 

 

 

 

15.05.2019

    środa

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), kiełbaski na gorąco(50g), papryka mix czerwona i żółta, herbata z cytryną(200ml), cukier(5g)

Dieta: pieczywo mieszane z margaryną, kiełbaski na gorąco, papryka mix, herbata z cytryną, cukier

 

II ŚNIADANIE

Owoc

Dieta: owoc

 

OBIAD

Barszcz czerwony(250g – 1,9,10,7), ryż z sosem jogurtowo - truskawkowym, kalarepka cząstki, kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7

Dieta: barszcz czerwony nie zabielany, ryż z sosem truskawkowym, kalarepka cząstki, kompot, cukier

 

 

 

 

 

16.05.2019

czwartek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), pastą z jajek, szczypior, kawa na mleku 2%tł., cukier(5g)

Dieta: pieczywo mieszane z margaryną, pasztetem, szczypior, herbata, cukier

 1,7,9,10,3

II ŚNIADANIE

Owoc

Dieta: owoc

 

OBIAD

Jarzynowa(250g-1,9,10,7), ziemniaki(150g), paluszki rybne z fileta, surówka z młodej kapusty z marchewką(100g), kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7,4

Dieta: jarzynowa nie zabielana, paluszki rybne z fileta lub mięso drobiowe, kompot, cukier

 

17.05.2019

   piątek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), polędwicą(50g), ogórek świeży, herbata z cytryną(200ml), cukier(5g)

Dieta: pieczywo mieszane z margaryną, polędwicą, ogórek świeży, herbata z cytryną, cukier

 

II  ŚNIADANIE

Babeczka piaskowa, herbata malinowa

Dieta: babeczka piaskowa, herbata malinowa

 

OBIAD

Ryżowa(250g – 1,9,10), ziemniaki(150g), filet drobiowy panierowany, pomidory ze śmietaną, kompot(200ml), cukier(5g) 1,9,10,7,3

Dieta: ryżowa, ziemniaki, filet drobiowy z pieca, pomidor, kompot, cukier

 


     
     
       
     

 

  UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia przegotowaną wodę .    

                         Do zup oraz dań drugich zawsze dodawana natka pietruszki oraz koperek.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy

 

Opis produktów  występujących w jadłospisach realizowanych 

Przedszkolu Miejskim nr1 ”Perełki Bałtyku” w Świnoujściu.

 

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY 
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności. 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 – mięczaki

 

 Wszystkie przyprawy: (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, kurkuma, lubczyk, pieprz, czosnek granulowany)  używane w przedszkolu mogą zawierać następujące alergeny: gorczyca, seler, soję, dwutlenek siarki,  produktów wytworzonych z mleka i zbóż.