Strona WWW

 

JADŁOSPIS

Data

Posiłek

Potrawy

Alergeny

14.01.2019.

poniedziałek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), serem żółtym(50g), sałata, herbata z cytryną(200ml), cukier(5g)

Dieta: chleb z margaryną, dżemem niskosłodzonym owocowym, herbata z cytryną, cukier

 1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Owoc

Dieta: owoc

 

 

OBIAD

Barszcz biały z biała kiełbasą(250g), ziemniaki(150g), kotlet mielony(80g), marchew z groszkiem zasmażana(100g), kompot(200ml), cukier(5g)

Dieta: barszcz biały nie zabielany, ziemniaki, kotlet mielony bez jajek z pieca, marchewka z groszkiem w sosie własnym, kompot, cukier

1,9,10,4,7

 

 

 

 

15.01.2019

wtorek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), pastą z jaj(50g), szczypiorek, kakao na mleku2%tł.(200ml), cukier(5g)

Dieta: chleb z margaryną, miodem, herbata z cytryną, cukier

 1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Owoc

Dieta: owoc

 

OBIAD

Krupnik na kaszy jaglanej(250g), ziemniaki(150g), ryba w cieście(80g), surówka z kapusty kiszonej(100g), kompot(200ml), cukier(5g)

Dieta: krupnik na kaszy jaglanej, mięso drobiowe z pieca, surówka z kapusty kiszonej,  kompot, cukier

1,9,10,7

 

 

 

 

16.01.2019

    środa

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), parówka na gorąco(50g), papryka czerwona, herbata z cytryną(200ml),cukier(5g)

Dieta: chleb z margaryną, parówka na gorąco, papryka,  herbata z cytryną, cukier

 1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Sok jabłkowy 100%(150ml)

Dieta: sok jabłkowy

 

OBIAD

Barszcz czerwony(250g), ryż(40g – przed ugotowaniem), sos jogurtowo - truskawkowy, kompot(200ml), cukier(5g), marchewka w słupkach

Dieta: barszcz czerwony nie zabielany, ryż z musem truskawkowym, marchewka słupki, kompot, cukier

1,9,10,7

 

 

 

 

17.01.2019

czwartek

ŚNIADANIE

Bułka(50g) z masłem82%tł.(5g), zupa mleczna – kaszka manna na mleku 2%tł.

Dieta: bułka z margaryną, pasztecikiem, herbata, cukier

 1,7,9,10

II ŚNIADANIE

Sok jednodniowy gruszkowo – jabłkowy(200ml)

Dieta: sok jednodniowy jabłkowo - gruszkowy

 

OBIAD

Ogórkowa(250g), spaghetti, kompot(200ml), cukier(5g)

Dieta: ogórkowa nie zabielana, spaghetti,  kompot, cukier

1,9,10,7

18.01.2019

   piątek

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane(50g) z masłem82%tł.(5g), pasztetem(50g), ogórkiem konserwowym, kawa na mleku2%(200ml),cukier(5g)

Dieta: chleb z margaryną, pasztetem, ogórek konserwowy, herbata

 1,7,9,10

II  ŚNIADANIE

Owoc

Dieta: owoc

 

OBIAD

Rosół z makaronem(250g), ziemniaki(150g), kurczak pieczony(80g), mizeria(100g), kompot(200ml), cukier(5g)

Dieta: rosół z makaronem, ziemniaki, kurczak pieczony, ogórek świeży, kompot, cukier

1,9,10,7


     
     
       
     

 

  UWAGA: Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia przegotowaną wodę .    

 

Opis produktów  występujących w jadłospisach realizowanych 

Przedszkolu Miejskim nr1 ”Perełki Bałtyku” w Świnoujściu.

 

Alergeny

PODANE CYFRY OZNACZAJĄ ALERGENY 
Informacja o alergenach przekazana jest w oparciu o Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności. 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: 
1 - zboża zawierające gluten
2 - skorupiaki i produkty pochodne
3 - jaja i produkty pochodne
4 - ryby i produkty pochodne
5 - orzeszki ziemne / arachidowe/
6 - soja i produkty pochodne
7 - mleko i produkty pochodne
8 - orzechy
9 - seler i produkty pochodne
10 - gorczyca i produkty pochodne
11 - nasiona sezamu i produkty pochodne
12 - dwutlenek siarki
13 - łubin
14 – mięczaki

 

 Wszystkie przyprawy: (liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, oregano, majeranek, papryka słodka, kurkuma, lubczyk, pieprz, czosnek granulowany)  używane w przedszkolu mogą zawierać następujące alergeny: gorczyca, seler, soję, dwutlenek siarki,  produktów wytworzonych z mleka i zbóż.